חג הפסח הוא חג ייחודי בעם ישראל, כאשר אחד המאפיינים המרכזיים שלו הוא ההקפדה היתירה על דיני כשרות. גם מי שבימים רגילים מסתפק בכשרות בסיסית, בימי הפסח יכול להיות כזה שמקפיד על מנהגים נדירים.
עם זאת, חשוב להבין כמובן את היחס בין האיסורים המרכזיים שעליהם כולם מקפידים, לבין חששות רחוקים שעליהם יש מי שמוותרים. כאן נעשה לכם סדר בכל הנוגע לדיני כשרות בפסח.
איסור חמץ
האיסור המרכזי בפסח שיש מי שיטען שהוא זה שמגדיר את החג הוא על אכילת חמץ. ההגדרה ההלכתית של חמץ היא אחד מחמשת מיני דגן שעבר תהליך חימוץ כלומר התפחה מסוימת. כיום, כל מוצר שמכיל גלוטן או רכיב של אחד מחמשת הדגנים חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמת נחשב בתור חמץ ולא צורכים אותו בימי הפסח.
הייחוד של איסור חמץ בפסח הוא שלא רק שאסור לאכול אותו אלא גם אסור להחזיק אותו בבית ולכן יש לכלות את החמץ מבעוד מועד או למכור אותו לגוי. האיסור הזה מפורש בתורה, ובכל עדות ישראל הוא נחשב לקונצנזוס מוחלט, בניגוד לאיסורים וגזרות אחרות בפסח.
קטניות
מלבד איסור חמץ שעליו כולם מקפידים, כנראה שהדין המפורסם ביותר בכשרות בפסח הוא הקטניות. בקהילות האשכנזים המנהג הוא לא לאכול קטניות בימי הפסח, מנהג עתיק יומין שנבע משתי חששות.
החשש הראשון הוא שבקטניות מעורבים גרעיני חיטה, לאור העובדה שהאריזה של המוצרים הללו הייתה נעשית באותם מקומות. החשש היה ששימוש בקטניות עלול להוביל מבלי משים לשימוש בגרעיני חיטה דבר שהוא כמובן בגדר חמץ.
טעם נוסף לגזרה הוא שאכילת קטניות עלולה להוביל לכך שלא יאכלו מצות או בשר בימי הפסח, והחכמים רצו למנוע את המצב הזה כדי לשמור על כבודו של החג. כך או כך, בימינו האשכנזים מקפידים על המנהג הזה, כאשר בתוכם המחלוקת היא עד כמה מדובר על מנהג מקיף.
יש מי שנוהגים אותו גם ביחס לקטניות שלא היו בארצות אשכנז כאשר נגזרה הגזרה כמו למשל בוטנים, ויש מי שמרחיבים אותו ביחס לכל קטניה באשר היא, לרבות דברים שאפילו מבחינה בוטנית לא עומדים בהגדרה הזו.
מנהגים נוספים בעדות ישראל
מעבר לדינים שהזכרנו עד עכשיו, יש דינים נוספים שהיו נהוגים באופן מסוים בקהילות ישראל. לדינים הללו אין בהכרח סיבה גלויה, וההנחה הסבירה שהם נבעו ממציאות מסוימת שהייתה באותם אזורים.
אי אכילת ירקות עם גרעינים, הקפדה לא לאכול דגים, אורז או קטניות מסוימות ועוד שלל מנהגים שאמנם לא ברור מה המקור שלהם, אולם בימי הפסח מקפידים עליהם בצורה מיוחדת. החשיבות של המנהגים האלה היא בעיקר עבור מי ששומרים אותם, או לחילופין אם יש לכם אורחים שנוהגים להקפיד עליהם כדאי להיות מודעים לכך.
למידע נוסף על כשרות לפסח לחצו כאן.